
Hvornår er man alkoholiker?
- Og hvad er en alkoholiker?
En alkoholiker er en person, der lider af et alkoholmisbrug (alkoholisme). Med andre ord er kroppen blevet afhængig af alkohol. Personer, som er alkoholiker, er ude af stand til at kontrollere deres besættelse, herunder hvor meget de drikker og hvornår de drikker.
Ofte stilles der spørgsmål såsom; hvad er en alkoholiker? og hvornår er man alkoholiker? Der findes mange negative holdninger til betegnelsen alkoholiker, men sandheden er, at hvis man har et misbrug af alkohol (også kaldet et alkoholmisbrug, en alkoholafhængighed eller alkoholisme) vil man blive betegnet som alkoholiker. Men fordi man betegnes som alkoholiker, er det ikke ensbetydende med, at man står nede bag tankstationen, eller sidder på bænken foran den lokale kiosk og drikker. Faktisk har langt de fleste, som lider af et alkoholmisbrug, en helt normal hverdag med hjem, familie, job og venner.
Hvad betyder det at være afhængig af alkohol?
Udtrykket ”alkoholiker” anvendes i vid udstrækning i den vestlige kultur og betragtes ofte nedsættende om en person. Ofte bruges ordet ”alkoholiker” uden egentlig forståelse af, hvad det betyder at lide af alkoholisme.
For nogle mennesker opleves en alkoholafhængighed som noget pjat, og disse kan både tænke og udtale ”vedkommende kan jo bare lade være at drikke”. Personer, som er afhængige af alkohol, drikker ofte for at ”stikke af” fra omverdenen, og han eller hun vil ofte forsætte med at drikke, også selvom han eller hun er klar over alle de mentale og fysiske skadesvirkninger, som medfølger ved et stort alkoholmisbrug. Alkoholafhængige kan simpelthen ikke kontrollere mængden af alkohol som indtages, fordi de har opnået både en fysisk og psykisk afhængighed af alkohol.
Hvordan er alkoholisme et problem?
Nogle mennesker anser ikke alkoholisme som en sygdom! Nogle mennesker, der drikker, er overbeviste om at de kan stoppe når de vil, og uden problemer. Det er desværre ikke altid sådan det forholder sig. Pårørende til mennesker, der lider af et alkoholproblem, ser heller ikke altid alkoholisme som en sygdom. Ofte tror de pårørende også, at den der drikker, bare kan lade være. Desværre er der oftest behov for professionel hjælp, i form af rådgivning og behandling, for at komme ud af et alkoholmisbrug. Og det er vigtigt at understrege, at langt de fleste som starter i behandling for deres afhængighed, bliver ædru.
Ikke alene kan alkoholisme føre til alvorlige sundhedsmæssige problemer, men det kan også forårsage problemer med personlige relationer, og en økonomi, som ikke hænger sammen. Mange, som lider af alkoholafhængighed, isolerer sig fra sine omgivelser og forsømmer sine forpligtelser. Økonomisk er de fleste alkoholikere også ramt, fordi der bruges store summer på alkohol, og samtidig med at alkohol får en dominerende rolle i livet, bliver fx arbejde nedprioriteret, så det kan ende ud i en opsigelse.
Hvorfor bliver man alkoholafhængig?
At blive alkoholiker og komme til at lide af alkoholisme, sker ikke natten over. Det kan tage flere år at udvikle et alkoholafhængighedssyndrom, men skridtet fra at have et alkoholproblem, til et alkoholmisbrug, kan udvikle sig over ganske få måneder. Man kan dele det, at drikke for meget, op i to faser. De fleste alkoholikere, startede med, at have det man kalder et alkoholproblem. Altså, man har et usundt overforbrug af alkohol og alkoholen begynder gradvist at dominere dagligdagen mere og mere. Her er en meget stor risiko for, at man kan udvikle et misbrug af alkohol. Kroppen og hjernen vænner sig til, at der findes alkohol i blodet, og der mærkes abstinenssymptomer, når man ikke indtager alkohol. Man oplever at skulle drikke mere og mere for at opnå beruselse, altså man har udviklet en alkoholtolerance.
Årsagerne til at der drikkes kan være mange og individuelle fra person til person. Det kan fx være: Lavt selvværd, kærlighedsproblemer, problematisk og smertefuld fortid eller sygdom og depression. Årsagerne er som nævnt mange, og er helt individuelle.
Kontakt os for en gratis samtale
-
Skræddersyet alkoholbehandling som passer ind i dit liv
-
Aftaler med alle sundhedsforsikringer
-
Gratis indledende samtale
-
Behandling centralt i København
Alkoholafhængighedssyndrom
- Også kaldet alkoholafhængighed eller alkoholisme
For at udvikle alkoholisme og blive betegnet alkoholiker, findes der forskellige symptomer, som skal opfyldes. Der er 6 klare symptomer på et alkoholmisbrug, der tilsammen udgør definitionen alkoholisme.
Opfylder du bare 3 af de nedenstående 6 symptomer, lider du af alkoholisme jvf. Worlds Health Organisation (WHO) ICD-10 alkoholafhængighedssyndrom:
- Trang til alkohol (crawings)
- Kontroltab
- Abstinenser
- Tolerance
- Alkohol dominerer dig
- Du drikker uanset skadesvirkninger
Trang til alkohol
Din trang overskygger din fornuft. Trangen er dominerende, så du tilsidesætter dine daglige forpligtelser og fysiske behov. Du drikker for at dulme vanskelige situationer som fx stress, søvnløshed, problemer i hjemmet eller på jobbet. Dine crawings efter alkohol, blokerer simpelthen din fornuft.
Kontroltab
Efter blot få genstande, kan du ikke længere styre dit alkoholindtag og du drikker mere alkohol end du ville. En person, som lider af alkoholisme, kan simpelthen ikke kontrollere hvor meget han eller hun vil drikke.
Alkoholabstinenser
Du oplever fysiske og psykiske symptomer på abstinenser, som fx rastløshed, uro, svimmelhed eller hjertebanken. Og du ved, at den eneste måde du kan dulme disse symptomer, er ved at drikke alkohol.
Alkoholtolerance
Du skal drikke mere og mere for at opnå beruselse – og langt mere end tidligere. Du oplever at kunne drikke mere og hyppigere end dine omgivelser. Du har altså oparbejdet en alkoholtolerance. Din hjerne har vænnet sig til at du har alkohol i blodet, og reagerer derfor ikke på samme måde som tidligere.
Alkohol dominerer dig
Dine hensyn til prioritering og tidsforbrug, ignoreres til fordel for at kunne drikke. En alkoholiker ses ofte beruset på upassende tidspunkter. Simpelthen fordi alkoholen har overtaget fornuften.
Du drikker uanset skadesvirkninger
Selvom du ved at de skadesvirkninger du oplever, er grundet alkoholen, fortsætter du med at drikke. Skadesvirkninger kunne fx være skænderier i hjemmet, dårlige præstationer på jobbet eller abstinenssymptomer.
Lider du af alkoholisme?
Så hvornår er man alkoholiker og lider af alkoholisme? Kan du nikke genkende til 3 eller flere af ovenstående symptomer, og har du oplevet dem inden for et år, eller flere gange i løbet af en måned, er der stor sandsynlighed for at du har udviklet et alkoholmisbrug.
Er tiden inde til alkoholbehandling?
Ofte tænker personer som drikker ”har jeg virkelig brug for behandling?”, ”jeg kan sagtens selv kontrollere mit drikkeri, og stoppe når jeg vil” eller ”behøver jeg virkelig helt at stoppe med at drikke”. Hvis du er den mindste smule i tvivl, så giv os et gratis og uforpligtende kald på 70 10 03 03. Her kan du komme til at tale med en erfaren alkoholbehandler, som kan lytte og råde dig. Om det er behandling af dit alkoholforbrug, eller blot lidt rådgivning du har brug for, kan først afgøres efter vi har talt lidt sammen. Opkaldet er gratis, fortroligt og helt uforpligtende – altså du har intet at miste!
Har du selv, eller en person du holder af, behov for hjælp?
Ring 70 10 03 03
Henvendelsen er gratis og uforpligtende
Gode grunde til at tage kontakt
-
Individuel behandling, tilpasset dig og dit liv -
Aftaler med alle sundhedsforsikringer -
Gratis indledende samtale -
Behandling centralt i København
Kontakt os gratis
Vil du spørge om noget?
Vi modtager jævnligt spørgsmål, og her har vi valgt at sammenfatte nogle af dem. Det kunne jo være, at du sad med det samme eller et lignende spørgsmål, så måske kan du få det besvaret her:
Er du pårørende til en der drikker eller tager stoffer?
Har du brug for råd og vejledning til, hvordan du bedst motiverer et familiemedlem til at sige ja til misbrugsbehandling, så kontakt os for råd og vejledning.
Med den rette forberedelse lykkes det i langt de fleste tilfælde med et godt resultat.
Sådan kommer du i gang
Behandling hos Dansk MisbrugsBehandling begynder altid med en gratis, fortrolig og uforpligtende samtale med en erfaren og professionel behandler.
Ved den indledende samtale får vi en snak om din situation, og vurderer hvilken behandling, der bedst passer dit behov.
Her får du også en grundig information om, hvad behandlingen indebærer.
Hvad siger andre?
“Det var så fedt at min alkoholbehandling blev formet efter MIT liv og min hverdag..!”
“Efter min gratis indledende samtale, kunne jeg godt se, at mit liv handlede for meget om alkohol. Efter min behandling er jeg igen blevet ham min familie har lyst til at være sammen med.”